Kategorier
Dagens insikt

Är reklamtrötthet ett problem?

LÅT OSS FÖRST KONSTATERA, INGEN VILL HA REKLAM.

Nu var jag slarvig, byråer och mediaägare vill ha reklam, det är deras levebröd. Varumärkesägare vill ta marknadsandelar och sälja sina produkter och de vet att reklam fungerar. Men kunder och konsumenter vill inte ha reklam, det är utgångsläget! (Visst finns det vissa undantag, t ex på bio eller i Super Bowls reklambrejk.)

Hur ska man tänka då? Acceptera att reklamtrötthet alltid kommer vara hög. Utgå från kund/konsument och kring insikter om deras behov, situation, önskningar etc. Därefter skapa kommunikation.

Bra kreativ reklam väcker känslor. Det är en urkraft som skapar otroliga resultat som ingen inrutad ”excelmänniska” i världen kan förstå i förtid och gör att vi även i framtiden vill ha reklam. Det är alltså upp till dig att se till att ordet reklamtrötthet hamnar i de förgångna ordens ättestupa.

Undantag finns. Se vad Ica och King gör. Jag älskar att höra när mina barn som är 12 och 14 år, spekulerar om vem som skall bli nya ICA Stig. Reklamtrötthet där?

Lite fakta: Dagens Media skriver: ”enligt som är rating overnights, sågs den 60-sekunder långa reklamfilmen som rullade i TV4 klockan 21:15 av 655 000 tittare.” På Youtube har den drygt 420 000 visningar just nu.