Kategorier
Dagens insikt

Hur du undviker bottar och annat skit som snor dina annonspengar

Den senaste tiden har det ventilerats ganska mycket kring dessa frågor i både Resumé och Dagens Media. Oerhört intressanta frågor som tyvärr skrämmer upp dig som CMO eller varumärkesägare. Men annonssvinn har alltid funnits, t ex tidningar som inte distribuerades osv. Däremot gick inte dina pengar till kriminella nätverk som det gör idag och frågan är hur det ser ut lite längre framåt. Därför ville vi prata lite lätt om det här.

För att förstå hur allt fungerar krävs det mer kunskap än de flesta av oss inte orkar ta in. Men det finns flera specialister som bland annat säger att det är viktigt för bolag som annonserar digitalt att använda verktyg som upptäcker och förebygger bedrägerier och menar att de ska användas på samtliga medier, plattformar och enheter. Här är några av de saker de rekommenderar: 

• Köp inte annonsyta på öppna börser på internet.
• Använd så kallade private marketplaces där seriösa publicister säljer annonsyta.
• Att använda programvara som ska skydda mot ad fraud, från exempelvis IAS, Clickcease eller Double Verify, kan rensa bort klick från bottar som dränerar din reklambudget.

Om du inte gör det göra det kan betyda förlorade intäkter för dig som annonsör, mätvärden som inte stämmer och negativ varumärkesassociation. Vilket då ger dålig konsumentupplevelse och risk att synas i miljöer som inte ligger i linje med vad du att varumärkets ska stå för. Alltså oerhört viktiga parametrar.

Det gäller alltså att vara vaksam på vart man köper annonsutrymme (om du inte anlitar en mediabyrå). Några är faktiskt duktiga och synar sina annonsköp i detalj och pratar med sina medier för att gå igenom vad de vill och inte vill köpa. Det är ett stort arbete men gör man det och har nära samarbete med sina medier och/eller mediebyråer kan man minska risken för att det händer. Vi tror att själva samtalet i sig är viktigt och att du som uppdragsgivare visar att det är något som vi tillsammans måste kämpa emot för att få bort.

Vi har inom thinc-gruppen både Nowa Kommunikation AB och Context Media AB som är specialister inom allt som rör media/mediafrågor och som finns till din hjälp om du känner att du skulle vilja prata mer om det. Det är bara att kontakta dom eller oss på Habermax.

P.S Glöm inte att vi ses i Almedalen om du kommer dit!

Magnus Hård, Strategiansvarig & CEO Habermax
Jens Krona, CD & varumärkesstrateg Habermax

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *